Astrologie door de jaren heen

Astrologie door de jaren heen

31 juli 2020 Uit Door Redactie

De één leest dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn horoscoop, de ander weet niet eens welk sterrenbeeld hij of zij is. Astrologie is niet voor iedereen, maar wel zeker een beroep voor mensen die geloven in een verband tussen de kosmos en het leven op aarde. Vandaag ga ik het hebben over het werk van een astroloog of astrologe en wat dit allemaal inhoud.

Stromingen

Een astroloog schetst een horoscoop aan de hand van een bepaalde gebeurtenis zoals een geboorte of verjaardag. De astroloog gaat hierbij uit van de plaats waarop de planeten zich bevinden in combinatie met andere elementen die van belang zijn voor de astroloog. De elementen zijn per astroloog verschillend en zijn afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ook de methodes zijn hierdoor verschillend per astroloog. Een klassieke astroloog maakt bijvoorbeeld geen gebruik van nieuwe ontdekte planeten zoals Neptunus en Pluto. Sinds de jaren dertig van de 20e eeuw is ook de psychologische astrologie een veelvoorkomende methode. Deze vorm van astrologie wordt ook wel de astrologie van de vrije wil genoemd. De methode is gebaseerd op het werk van de Zwitserse arts en psycholoog Carl Gustav Jung. De nieuwste vorm van astrologie is gebaseerd op het systeem van Jean Carteret. De stroming werkt met niet zichtbare factoren zoals tegenhangers. Waarbij de klassieke astrologie uitgaat van ‘witte lichten’ (de zon en de maan) gaat deze vorm uit van ‘zwarte lichten’, oftewel niet zichtbare factoren.

Reputatie

Voor de 17e eeuw, waar de grote technologische ontdekkingen nog ontdekt moesten worden, was astrologie een zeer beroemd en gerespecteerd beroep. Hoewel vele denken dat astrologie opeens een onbelangrijk iets werd, is niets minder waar. Grote astrologen zoals Isaac Newton waren ook in de 17e eeuw nog veel bezig met astrologie. Je had zelfs nog hofastrologen zoals Galilei bij de familie Medici en Kepler voor de familie Habsburgse. In de hedendaagse tijd hebben grote families geen hofastrologen meer, maar er zijn zeker nog veel astrologen die de kost verdienen met astrologie.

Het beroep

Het beroep astrologie krijgt in Nederland nog niet heel veel erkenning. Vooral ook omdat het een beroep is waarbij het publiek of de doelgroep echt moet geloven in de kracht van astrologie. Middels opleidingen, getuigschriften en ethische richtlijnen proberen astrologische verenigingen wel steeds meer erkenning te krijgen. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de ‘populaire’ astrologie en de ‘serieus’ beoefende astrologie. De populaire astrologie is ook wel een astrologische vorm die het grote publiek van Nederland ziet in bijvoorbeeld tijdschriften en kranten middels korte horoscopen. De streng beoefende astrologie neemt veel meer elementen op in de analyse van gebeurtenissen en persoonlijkheden.