Inspiratie voor een hartverwarmend afscheid

Inspiratie voor een hartverwarmend afscheid

29 juli 2020 Uit Door Redactie

Het perfecte afscheid bestaat uit twee onderdelen. Enerzijds het daadwerkelijke afscheid nemen van het lichaam: een crematie of begrafenis. Dit is een verdrietige aangelegenheid, en een goed moment om openlijk dit verdriet uit te spreken en te rouwen.

Maar net zo belangrijk, is het vieren van het leven anderzijds. Het scheiden van deze twee onderdelen in een afscheid geeft veel mogelijkheden om een fijn, persoonlijk afscheid te verzorgen. Het geeft je ook meer tijd om na te denken, gezien het niet per se op hetzelfde moment als de uitvaart zelf hoeft te zijn. In deze blog een aantal verhalen op een rijtje, van families die op een bijzondere manier een eigen afscheid hebben geregeld.

Kopje thee en een boekje

Het eerste voorbeeld betreft een overleden dame die jarenlang werkzaam was als vrijwilliger in de lokale bibliotheek. Zij stond er om bekend haar gasten altijd te voorzien van een kopje thee met een koekje, wanneer zij naar de bibliotheek kwamen.  Na haar overlijden had het gezien een gezamenlijk moment ter nagedachtenis georganiseerd. De hele dag werd er in de bibliotheek thee geschonken in de spectaculaire collectie aan kopjes die de dame had nagelaten. Er werden herinneringen uitgewisseld, er werd thee gedronken en er werd gelezen. En dit startte een traditie: er wordt nog steeds in de bibliotheek eens per week gratis thee en koekjes uitgedeeld aan de centrale leestafel.

Wereldreiziger

Het tweede voorbeeld gaat over een familie van wereldreizigers. Geboren en getogen in Amsterdam, maar vervolgens is ieder naar een ander deel van de wereld geëmigreerd. Toen vader kwam te overlijden, is iedereen teruggevlogen naar Nederland. Van heinde en verre had ieder wat moois meegenomen: symbolen van geluk uit Taiwan, Brazilië, Nepal. En omgekeerd nam ook iedereen weer een herinnering van de uitvaart en een beetje was mee naar alle uithoeken van de wereld. Met een prachtige uitvaart in Amsterdam was vader weer back to his roots, maar door zijn as vervolgens over de hele wereld uit te strooien bleef hij ook voor eeuwig een wereldreiziger.

Terug naar de kust

Een derde voorbeeld is het voorbeeld van een familie die altijd op het strand te vinden was. Wanneer het even kon, keerde het oude koppel terug naar Zeeland, om daar uit te waaien met de honden, zanderige boterhammen met kaas te eten in een matchende outfit die het guurste weer aangenaam maakte. Dit stel kwam snel na elkaar te overlijden. De familie organiseerde ter nagedachtenis een dag op het strand: een olympische spelen voor de honden afgesloten met een grote picnic. Een prachtige dag die het stukje strand net een beetje extra betekenis geeft.